Galicia med Rias Baixas – Ribeira Sacra – Kanskje noe ukjente vinområder for de fleste.
Galicia er en autonom region i det nordvestlige Spania. Det milde, fuktige kystklimaet gjør regionen til den grønneste i landet. Kysten domineres av bukter og nes og små fjorder, eller «rias» som de kaller området.
Her er høye fjell og skogkledde åser. Galicia deles inn i fire provinser, som heter A Coruña, Lugo, Ourense og Pontevedra. I middelalderen var Santiago de Compostela et av de viktigste pilegrimsmålene, bare Jerusalem og Roma rangerte foran.
Vin & matglede Travel ble engasjert av en vin og matklubb på 20 personer, med base i Stavanger-området, som ønsket Galicia som reisemål.
Vi ankom byen Porto tidlig formiddag med fly fra Stavanger. Her stod en moderne buss og ventet på oss, som tok oss videre inn i Douro-dalen. Vi startet med en deilig lunsj mellom vinrankene på vinhuset Quinta do Seixo. Vingården har en førsteklasses beliggenhet i Cima-Corgo på sør-bredden av elven Douro.
Etter lunsj tok vi oss tid til en omvisning med vinsmaking. I tillegg til stille viner ( hvitvin, rødvin og rosè). lager huset også noen fantastiske portviner. Vingården eies for øvrig av firmaet Sogrape, med kjente merkenavn som Sandeman, Mateus, Offley og LAN på listen.
Etter lunsj fortsetter vi inn i Spania og til byen Monforte de Lemos. Vi sjekker inn de neste 2 dagene på Hotel Parador Monforte de Lemos.
Hotellet er et tidligere kloster og har en flott utsikt mot byen. Velkomstmiddagen nyter vi i hotellets restaurant.
Neste dag besøker vi 2 anerkjente vinhus i Ribeira Sacra regionen. Den første vingården, Casa Moreiro, begynte faktisk å produsere vin så langt tilbake som i 1692 og er en av de eldste vingårdene i Galicia.
Her lager de vin under D.O. Ribeira Sacra på druene Godello (hvitvin) og Mencia (rødvin).
Vi fortsetter til neste vinhus hvor deres vinmarker ligger med 85 gr. helning ned mot elven Sil. De bruker kun lokale druer i produksjonen, bl.a. Loreiro, Albarinho, Caino, Souso og Mencia.
Deres mål helt fra begynnelsen var å jobbe med kvalitet fremfor kvantitet. Dette har de lykkes med!
Dette besøket avsluttes med en deilig lunsj i deres trivelige Restaurant O Castello på vingården.
Før vi vender nesen tilbake til hotellet vårt i Monforte, stopper vi på et vakkert utkikkspunkt kalt: «Mirador de Sil» for å ta noen flotte bilder av elven og vinmarkene.
Vi avslutter dagen på Restaurant O Grelo, en kort spasertur fra hotellet.
Ny dag står for dør. Etter en deilig frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kurs mot en av de vakreste kystbyene i Galicia, nemlig fiskerlandsbyen Combarro.
Byen er kjent for sine «Horroes», gamle lagerhus i stein.
Her går vi om bord i en større turistbåt som tar oss med ut på fjorden og ut til de flotte østers, kamskjell og blåskjell-farmene.
Solen skinner og med litt hvitvin i glasset, samt smaksprøver av nykokte blåskjell, blir denne opplevelsen helt magisk!
Vi fortsetter kystveien til vinbyen Cambados. Ofte nevnt som Albarinho-druens hovedstad.
Cambados besøkes ofte av turister. Plaza de Fefiñáns er en spektakulær plass med sin egen sjarm, dannet av pazoen med samme navn, buebroen, vakttårnet Torre del Homenaje og San Bieito-kirken.
Alle er vakre granitt-bygg som gjør dette til et av de mest unike arkitektoniske stedene i Galicia. Her sjekket vi inn på Parador Cambados.
Paradores de Cambados er det gamle Pazo de Bazán, en elegant herregård med komfortable og lyse rom og en koselig, innvendig uteplass med terrasse.
Middagen spiser vi på gourmetrestauranten A Taberna do Trasno. Her serveres tradisjonell mat fra Rias Baixas innpakket i gourmet-stil. Fantastisk mat, god service og godt vinkart.
Etter en god frokost på hotellet, setter vi oss igjen i bussen for å besøke 3 vinhus denne dagen. Dagen er viet til Albarinho-druen og alle vinhusene er nettopp kjent for dette.
Vingårdene i dette området er, med noen få unntak, familiedrevne.
På vingården Bodega Albamar, har sine vinmarker helt ned til Atlanterhavet. Beliggenheten er optimal med tanke på druekvalitet.
Her får de masse kjølige vinder fra havet hele året. Dette gjør druene optimale med tanke på syren i vinene.
Familien begynte å lage vin for 25 år siden og det er i dag sønnen, Xourxo, som har tatt over ansvaret. Han er en svært dedikert wine-maker. Dessverre var han på reise i USA den dagen vi var der, men Maria, hans venn og ansvarlig for besøkene på gården, gjorde en flott jobb.
Vi testet en rekke av deres viner og toppet det hele med en deilig lunsj i deres hyggelige, enkle kantine.
Siste vingård hadde en historie helt tilbake til 1700 tallet og var tidligere palasset til Familien Fifañes, et fantastisk flott sted. Vinsmakingen ble foretatt i deres historiske kjellere.
Siste dag og hjemreise.
Avslutningen på denne turen ble lagt til vingården Terras Gauda i D.O.C. O Rosal. Vinhuset er kjent for mange i Norge og er en av polets travere gjennom flere tiår.
Denne vingården er kjent for å lage god kvalitet, mye på grunn av sitt gode mikroklima. Vi fikk smake 4 av deres viner, paret med en deilig lett lunsj før avreise.
Fornøyde fortsatte vi til Porto for hjemreise til Stavanger.
Alt i alt ble det en svært innholdsrik tur. Vi besøkte 7 vinhus, flotte naturopplevelser og ikke minst er Galicia stedet for fantastisk mat og vin!
Takk for turen fra reisearrangør Vin & Matglede Travel v/ Einar William Zakariassen