Albania – Vin og historiske opplevelser.

Albania med vin, kulturelle og historiske opplevelser.

 

Det tidligere så lukkede landet ble i sin tid bare kalt «Europas Nord-Korea».

I 41 år styrte diktatoren Enver Hoxa landet med jernhånd og etter kommunismens fall i 1991/92, har landet endelig kommet på fote igjen med bedre økonomi. Albania har fortsatt har noen utfordringer, men alt går den rette veien og mot bedre tider.

Albania har også blitt en turistnasjon, og det med hell. Landet besøkes årlig av tusenvis av turister.

Vin & Mat

I tillegg har de en spennende matkultur som er påvirket, både av deres tyrkiske historie under det Osmanske riket, men også tilknytningen til Hellas og Italia, har betydd mye for deres mat og vinkultur.

Når det gjelder vin har de en lang historie for vindyrking (5-6000 år), men dette stoppet opp både under den tyrkiske tiden og under Kommunisttiden. Under den tiden ble mye av vinproduksjonen rettet mot det sovjetiske markedet og under et kooperativ-system. Vennskapet med Sovjet, Kina m.fl. opphørte og dermed ble vinproduksjon mindre viktig for landet. De hadde jo ingen å selge til.

Fra 1992 og kanskje spesielt de seneste årene, har mange vinbønder satset på kvalitet, med mye støtte fra investeringsfond gjennom EU. I dag har landet flere gode produsenter med mulighet for å konkurrere på det internasjonale markedet.

Albansk vin lages som oftest av stedegne/lokale druer, blant annet på druen Kallmet, Vlosh, Shesh i Barde, Serine, Pules m.fl. I tillegg er både Cabarnet Sauvignon og Chardonnay blitt tatt i bruk med hell.

Vår reise i landet

Vi var en vinklubb (Fiin Gammel Årgang) på 22 personer fra Sør Norge, som ønsket å bli bedre kjent med landet, historien og deres spennende og litt ukjente vinkultur.

Vi ankom hovedstaden Tirana og sjekket inn på Hotel Rogner. Et godt 4 stjernes hotell med en flott have i bakgården, med både restaurant, bar og svømmebasseng. Mange benyttet anledningen til å ta seg et bad før middag.

En bedre velkomstmiddag på Restaurant Vila Era. Denne restauranten er inspirert av det Italienske og greske kjøkkenet. Det var satt opp en tapas-meny med et stort utvalg av lokale retter. Til dette drakk vi rød og hvitvin på hhv. druen Kallmet(rød) og Serine druen(hvit). En god start på hva vi kunne vente oss av albansk mat og vin.

Tirana

Neste dag ventet hovedstaden Tirana med sine fargerike bygninger. Byen har ca. 700.000 registrerte innbyggere. Vi fikk en guidet tur i byen til fots i byen og startet i bydelen Bloku. Bydelen som var avsperret i alle år under kommunisttiden – og ingen «vanlige» fikk besøke.

1 kvadratkilometer av byen var lukket med porter og vakter, og som «huset» alle toppene i Partiet med sine familier og ansatte i Kommunistpartiet til Enver Hoxa.

I tillegg andre bygninger til møter og kongresser, sykehus, apotek, brannstasjon, butikker m.m. Her var det meste på plass. Huset der Enver Hoxa bodde står der fortsatt og brukes litt til representasjon for dagens ministere. Vår guide Rigert, som vokste opp i Tirana og kunne fortelle oss mange spennende historier fra den tiden.

Etter rundturen i Tirana fortsetter vi ut av byen til en økologisk farm for lunsj og vinsmaking. Her ble alt de solgte produsert: vin, grønnsaker, frukt, skinker, oster m.m. I tillegg hadde de overnattingstilbud og bobil-plasser. Et spennende og artig sted.

Tilbake til Tirana og litt fritid før middag på en av Tiranas bedre  fiskerestauranter.

Historie, kultur og vin

Dag 3 kjører vi nordover for å besøke flere vingårder. Vi starter på første vingård med omvisning i vinhuset og får smake deres ulike viner på lokale druer – og ikke minst deres populære Rakie. Et brennevins-produkt som albanere er svært stolte av!

Fortsetter til landsbyen Fishte. På programmet står en en Agrie-turisme vingård, hvor gammelt møter nytt og moderne møter tradisjonelt. En bedrift som er gjennomsyret av kreativitet, oppfinnsomhet og ikke minst stolthet.

Etter omvisning spiser vi en fantastisk middag på deres hjemmelagede produkter, før vi vender tilbake til Tirana for siste natten i hovedstaden.

 

Berat

Vi våkner tidlig neste dag. Det er søndag og vi er klare for å reise sydover i landet mot byen Berat. Byen er inkludert i UNESCOS verdensarvliste og er av Albanias største turistattraksjoner. Byen kalles for «byen med  de 1000 vinduer». Mest på grunn av sine historiske hus med mange vinduer, bygget på terrasser langs klippesiden.

Det var på 1200 tallet at den befestede byen ble bygget, på toppen av en høyde med kontroll over dalen og elven Osum. Vi får en guidet rundtur i denne flotte gamle byen og spiser en deilig lunsj hos en albansk familiedrevet restaurant. Fantastisk service og ærlig mat!

Neste post på programmet er dagens første vingård. Besøk på vingården Nurellari og hos vinmakeren Levent gir et godt inntrykk. En meget kunnskapsrik og engasjert vinmaker som tar oss med rundt i dette moderne vinhuset. Tilslutt ender opp i deres flotte smaksrom. Her får vi inngående kunnskaper om vinene og smaker 5-6 produkter av svært høy kvalitet.

Her valgte flere i gruppen å kjøpe vin for å ta med hjem. Meget forståelig!

En vingård ble for lite, så vi fortsatte videre til neste vingård (Alpeta) for omvisning og vinsmaking. Konseptet her var også økologisk vinproduksjon i naturskjønne omgivelser ved landsbyen Roshnik, kun 10 km fra Berat. Her oset det av kunnskap. Eier Begir Fiska var utdannet ved Tirana`s Agricultural University på 70 tallet og arbeidet som professor, før han kjøpte denne eiendommen og satset på landbruk og vin.

I dag er er det sønnen, utdannet wine maker som styrer vinproduksjonen.  Vi avsluttet med en bedre middag i deres restaurant.

Etter en lang dag sjekket vi inn på vårt Hotell Portik. Et moderne, nesten nytt 3 stjernes hotell sentralt i byen Berat.

    

Hva mangler på turen? Kyst og hav selvfølgelig!

Nest morgen sjekker vi ut og kjører direkte nordover mot Adriaterhavet og Byen Durres. Durres er en kjent ferieby i Albania og besøkes av mange solhungrige turister årlig.

Vi begynner med et besøk hos en anerkjent vingård i området, med en fantastisk utsikt mot fjellene og skogen. Vingården har kun 5 hektar og har spesialisert seg på Tempranillo druen. Litt uvanlig for Albania, men til gjengjeld meget spennende viner. I tillegg produserte de både på lokale druer, Cabarnet Sauvignon og Merlot. Vingården er 100 % organisk og ligger vakkert til ved en kunstig innsjø – som også er et rekreasjonsområdet for turister som vil ut av byen for å hygge seg på landet – med kajakkpadling, fotturer, bading osv. Dette ble en fantastisk avslutning på vinturen, med tanke på vingårder.

Fornøyde fortsatte vi tilbake til Durres. Før middag denne kvelden, ble det en ny guidet tur til fots, denne gang i den historiske delen av byen av Durres. Byen har en rik romersk historie, bl. annet en av Europas best bevarte og største Amfi-teater.

 

Avslutningsmiddag spiste vi på Restaurant Pampas. En av byens bedre fiskerestauranter ved havet. En flott og verdig avslutning på vår tur i Albania.

Tidlig frokost og hjemreise til Norge.

Konklusjon: Albania bør stå på » the bucket list» hos de fleste både både med og uten vininteresse! Fantastisk land!

    

Handlekurv

Meld deg på vårt nyhetbrev

NYHETSBREV

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev aksepterer du også våre vilkår og betingelser som står i vår personvernerklæring.

Skroll til toppen