Bologna

Bologna er hovedstaden i Emilia Romagna i det nordøstre Italia og er landets sjuende største by samt en av de best bevarte middelalderbyene. Den « lærde» byen Bologna regnes for å være Italias kulinariske hovedstad og har et av verdens eldste universiteter, grunnlagt i 1088. Et kjennetegn for byene er de mange arkadene som til sammen måler 4 mil og som gjør at du kan vandre tørrskodd, shoppe eller spise på en av de mange uteserveringene året rundt. Om sommeren beskytter de mot sol og varme, om vinteren mot vind og snø.

Verdens lengste arkade strekker seg 3,5 kilometer opp til klosteret San Luca som ligger ved foten av Apeninnene. Herfra får du en fantastisk utsikt over byen, som blir ekstra rød i det mørke skumringslyset. Ved siden av at Bologna, også er kjent som « La Grassa» – den fete byen, har den i tillegg et tredje navn, nemlig «la Rossa» som noen mener skyldes fargen, mens andre mener kommer av at byen regnes som venstreorientert.

I Bologna har tiden stått stille. Du får fortsatt servert retter slik de alltid har vært tilberedt, uten særlig påvirkning utenfra.

Bologna kalles med rette den « fete» byen, med henvisning til de kulinariske rettene og tradisjonene. Pasta Bolognese, tortellini, mortadella og salami er noen av de mest kjente delikatessene som stammer herfra. Men faktum er at denne vakre byen byr på enda flere delikatesser.

At mat er dødsseriøst i Italia er ingen nyhet, men i Bologna kan man uten å overdrive si at matkulturen er blitt en institusjonalisert kunstart.

I følge Bologna Delegation of the Accademia Italiana della Cucina skal en tagliatelle – den brede båndpastaen – være eksakt 8 millimeter bred etter at den er kokt og klar til å legges på tallerken. Dette ble slått fast 16. april 1972 i Bolognas handelskammer for å varemerkebeskytte byens utpregede matretter.

Byen har to høye tårn som er som merkebøyer til sjøs. Du vil alltid vite hvor du er i byen når du tar en titt opp for å se etter tårnene.

Det høyeste tårnet (Ansinellitårnet) var i følge en måling i 1972 98,16 m høyt. I dag har det visst nok sunket litt. Det samme gjelder tvillingtårnet (Garisenda) som er 48 m høyt. Familiene Ansinelli og Garisenda kjempet en gang i tiden om å synliggjøre sin rikdom ved å bygge tårn. I dag ville det være Rolex-klokker, en Ferrari eller tilsvarende som kunne fortalt omgivelsene om sin rikdom.

Med korte avstander ut av byen når du ost og skinkebyen Parma. Legg inn et stopp hos Factori del Prosciuttifico Conti di Parma. Eller kjør innom balsamicoeddik-byen Modena, som også er fødebyen til en av verdens største tenorer, nemlig Luciano Pavarotti. Pavarotti har for øvrig fått et teater oppkalt etter seg i byen.

Besøk og smak vin hos produsentene Winery Paltrinieri Lambrusco di Sorbara I Modena, Cantina Umberto Cesari ved byen Castel San Pietro eller vingården Cantina la Moretti ved Parma for vinsmaking og en deilig lokal lunsj. Hyggelige og anerkjente vingårder med fantastisk personlig service og hyggelige priser, hvis du vil ta med litt vin hjem.

Handlekurv

Meld deg på vårt nyhetbrev

NYHETSBREV

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev aksepterer du også våre vilkår og betingelser som står i vår personvernerklæring.

Skroll til toppen