Estland – For mange et ukjent land innen gastronomi og kulturelle opplevelser.

En reise til Estlands høydepunkter?

Jeg takket JA til å bli med på en visningstur til landet med ca. 1.300 mill. innbyggere sammen med 7 andre innen reiseliv.

Jeg ønsket å danne meg et inntrykk av hva dette «lille» landet kunne tilby. På forhånd hadde jeg få eller lite kunnskaper om landet og var virkelig klar for å lære mer!

Litt faktaopplysninger:

Republikken Estland er et land i Nord-Europa. Det er det minste og det nordligste landet av de tre republikkene som
utgjør Baltikum. Det grenser mot Østersjøen i nord og vest, mot Latvia i sør og Russland i øst.
Estland består av en flat halvøy, og i Østersjøen finner man de to store øyene Saaremaa og Hiiumaa. Grensen mot Russland domineres av innsjøen Peipus.
Estland var en del av det russiske imperiet fra 1721 til den russiske revolusjonen i 1918 og var underlagt Sovjetunionen fra andre verdenskrig til 1991. Sammen med Latvia og Litauen var Estland det eneste europeiske landet som ble selvstendige etter første verdenskrig og som mistet selvstendigheten igjen.

Estland hadde høyest levestandard av Sovjetrepublikkene, vesentlig høyere enn Russland. Historisk har Estland forbindelser til Sverige og Danmark.  Språklig og kulturelt har landet tett tilknytning til Finland.

Estlands hovedstad og største by er Tallinn med ca 475000 innbyggere. Før annen
verdenskrig var 90 % av befolkningen estere, men på grunn av deportasjoner og innflytting av
russere, er deres andel sunket til 68,8 %. resten er russere, ukrainere, hviterussere, finner og andre folkeslag.

Man flyr til Tallin International Airport. En moderne og en oversiktlig flyplass, kun en kort kjøretur fra byen.

Vi setter oss i en minibuss og kjører til Estlands nest største by, Tartu, som tar ca 2. timer å kjøre. For øvrig er byen utpekt som Europas Kulturhovedstad i 2024.

Tartu er også landets største universitetsby med over 22000 studenter. Av den grunn har også byen et flott uteliv og mange gode restauranter og vinbarer. Vi sjekket inn på Hotel Lydia for 2 netter. Et godt hotell, sentralt beliggende i byen.

Første kveld ble vi invitert på en meget god italiensk restaurant. Restaurant Pompei. Flott utvalg av viner og etter min oppfatning, som kokk og sommelier  – mat og vin på gourmetnivå! Restauranten ligger sentralt til i gågaten i Tartu. I tillegg svært vennlig og serviceinnstilt betjening.

Etter en god natt søvn og en god frokost kjører vi mot sør til området Setomaa, som ligger langs den russiske grensen. Der lever et folk med russisk/estisk opprinnelse. De har sin egen kultur og religion (ortodoks kristne). De har sine egne kapeller og kirker og «hellige» dager, som er svært viktig for dem. Folket har sine egne sangtradisjoner, hvilket er meget forskjellig fra de estoniske sangtradisjonene. Der mattradisjoner er mye likt estonisk, men allikevel forskjellig i måten de tilbereder maten på – og med en del andre ingredienser og serverings-metoder. Seto`s føler seg verken som russiske eller estiske. Kun Seto`s!

Vi besøker et gårds-museum for å få en nærmere titt inn i deres bo og levemåte før i tiden. Spiser lunsj på en privateid gård med lokal mat og lokale bygde-tradisjoner innenfor tekstil, broderier og festdrakter.

Videre til et nytt galleri i Obinitsa for å lage vår egen brukskunst – og høre på gamle sangtradisjoner, med lokale musikere og sangere. En spennende og morsom opplevelse!

Ny dag.

Etter frokost kjører vi mot Lake Peipus og følger The Onion Route, «løk-ruten» – som faktisk er en kjede av gamle landsbyer, hvor både russere og estlendere lever side om side.  Her ble det anledning til å kjøpe med seg både lokal mat, brukskunst og litt av hvert av annet «juggel»! Morsomt var det og et flott minne fra området.

Avsluttet besøket med lunsj ved innsjøen Lake Peipus på en «ekte» russisk restaurant, med blant annet fisk og fiskesuppe fra innsjøen Peipus. Tradisjonen er å drikke te til måltidet, noe som var litt nytt for oss nordmenn.

Vi dro videre til Alatskivi Castle. Et flott og restaurert slott etter Tyske Landlords, som kjøpte seg opp på 1600-1700 tallet, innen agricultur og drev god business med billig arbeidskraft med russere og estlendere. Nærmest en form for den tidens slavehandel!

Slottet tilbød både overnatting (4 flotte rom) og servering i staselige omgivelser. Virkelig flott sted med store planer for fremtiden.

Siste besøk denne dagen ble på MOE Visitor Center, et flott destilleri som ble etablert av en tysk Tysk Landlord i 1688. Her fikk vi en flott omvisning, før vi avsluttet med prøvesmaking av deres sprit og øl-produkter. En god middag og litt kjøp av produktene ble det tid til også, før turen tilbake til Tallin for «night cap» og overnatting.,

Hjemreise fra Tallin til Oslo

Estland leverer på alle måter innenfor gastronomi, historie og kulturområdet.

Spennende er det å tenke på at landet har flere Guide Michelin restauranter (1 – 2 stjerners, og 1 – 1 stjernes restaurant) i Tallinn, i tillegg til 36 Guide Michelin anbefalte restauranter i landet for øvrig. Korte avstander til det meste av byer og spennende områder med kulturtilbud og opplevelsesmuligheter. Høy standard på mye av hotelltilbudet er det også og ikke minst et svært hyggelig prisnivå!

Jeg kommer definitivt tilbake!

 

0

 

Handlekurv

Meld deg på vårt nyhetbrev

NYHETSBREV

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev aksepterer du også våre vilkår og betingelser som står i vår personvernerklæring.

Skroll til toppen