Bilbao og San Sebastian – Baskerland på sitt beste!

Bilbao og San Sebastian er genuine opplevelser i Baskerland – Euskadi – i Nord-Spania. Sol og bad med tre brede sandstrender midt i byen, storbyliv, natur, kunst, baskisk kultur og gastronomi. Europas eldste språk og mennesker til å stole på. Guggenheim museum. Og tapas – pintxos på baskisk, betyr nam-nam med kortreiste smaker.

Og verdens mest solgte baskiske ostekake. Norske bydelen Noruega i hovedstaden Bilbao.  Små kystbyer med store opplevelser og absolutt fersk sjømat. Viner fra Rioja Alavesa DOC. Ost PDO, eple-cider, Txakoli hvitvin DOC. Slow food. Festivaler hver eneste uke i Baskerland. Geoparker og naturreservater, med UNESCO-status. En del av Spania med temperert klima ved hav og fjell. 246 kilometer baskisk kystlinje med 20 marinaer, 40 strender, og 50 surfe bølger. El Camino pilegrimsveiene fra Frankrike til Santiago de Compostela går via Baskerland.

Guggenheim museum i Bilbao
Guggenheim museum i Bilbao, uløselig forbundet med havnebyen.

Bilbao er:

 • Baskernes hovedstad, en pulserende storby i en dal, med følelsen av en småby.
 • Ribera marked, Europas største innendørsmarked for rå-ferske mat og drikke-opplevelser.
 • Siete Calles, de syv gatene i gamlebyen. For uteliv, shopping, pintxos, vin og cider.
 • Elven Nervión med norske bydelen Noruega i gamle havnekvartaler, bacalao og sjøfart.
 • Athletic Club Bilbao, La Liga fotballklubben med filosofien om kun baskere på laget.
 • Fotballstadion San Mames, kalt fotball-katedralen. Med fotballmuseum og servering av baskisk gastronomi. Eventer og konferanser.
 • Knutepunkt på veien til pilgrimenes mål i Santiago de Compostela
 • Guggenheim Bilbao museum.
 • Alhondiga multikulturelt senter for kunst, kultur og gastronomi, er byens tidligere korn- og vinlager.
 • Arkitekter og artister som har designet nye Bilbao. Sir Norman Foster, Frank Gehry, Jeff Koons, Philippe Starck, Cesar Pelli, Santiago Calatrava med flere.
 • Metro-forbindelser til vakre fiskelandsbyer og badestrender ved Biscayabukten. Blant annet til UNESCO vernede Biscaya-broen med heis og gondolbane for transport over elven Nervión.
Enkel men ille god utgave av baskisk tapas – pintxos på Ribera-markedet i Bilbao.

San Sebastian er:

 • Den gastronomiske hovedstaden ved kysten i Biscaya.
 • Tre brede og lange sandstrender midt i byen med finkornet lyst sand.
 • Vannsport, surfing, sjøliv, massasje, terapi, trening.
 • Bygget i nyklassisk stil, La Belle-epoken. Filmfestivaler.
 • Ultimate utsikter fra byens fjelltopper utover strender, hav og land.
 • Verdens beste pintxos (baskiske tapas).
 • Verdens mest solgte baskiske ostekake fra La Vina bar og restaurant.
 • Byen med flest Michelin-stjerner i hele verden på sine restauranter, regnet per innbygger.
Den første av tre bystrender i sentrum av San Sebastian.

Vitoria-Gasteiz er:

 • Den tredje store byen i Baskerland. En grønn by uten biltrafikk i sentrum, med mye natur og kultur. Stort nettverk av sykkel- og turveier.
 • Ekte gamleby fra middelalderen. Orduna er en lignende mindre by i nærheten, også verdt et besøk.
 • Ligger som navet i vinområdet Rioja med noen av Spanias beste viner og UNESCO kulturell beskyttelse for viner og vinområder. Egne Eno-bussruter. Olivenoljen har sin egen beskyttelse.
 • Marques de Riscal er en meget kjent vingård. De har bygget et hotell og vinkultursenter i samme stil som Guggenheim i Bilbao, med den samme arkitekten Frank Gehry.
 • Laguardia er hovedbyen for vinkultur i denne delen av Rioja. En middelalderby med festning, ringmurer og tårn. Det er flere lignende gamlebyer i det samme området.

Mine inntrykk fra visningsturen med lokale og nasjonale turistmyndigheter til Bilbao og Baskerland i Spania er opplevelser av et litt annerledes Spania. Baskerne er veldig trivelige og reale mennesker verdt å bli bedre kjent med. De er preget av en region med en sterk kultur til å være baskere i sinn og i skinn – i hverdagen og i fest. En reise til Baskerland bør være høyt på enhver bucket-liste for valg av et litt annerledes reisemål.

Vi – ca. 60 reiselivsnytere fra Europa og USA – ble vist en service og en innsikt i verdensklasse under vårt hektiske besøk på 5 dager siste uken i april-22. Alt fra vårt 5 stjerners Hotel Carlton midt i smørøyet av Bilbao til besøk på diverse severdigheter og mange smaker av baskiske godbiter, gav meg et ønske om å komme tilbake for å oppleve enda mer av Baskerland i Nord-Spania ved Biscaya-bukten en vakker dag.

Bilbao er hovedstaden i den autonome regionen Baskerland. På sommertid er vi så heldige å ha direkte flyruter fra Oslo, ellers i året er det forbindelser med et effektivt flybytte i Europa som gjelder. 20 minutter med flybuss eller taxi til sentrum av Bilbao. Til San Sebastian tar det 1 time 10 min med direkte transport.

Bilbao er en storby, men sentrum føles veldig kompakt og oversiktlig med 15-20 min gåavstand fra sentrum til viktige opplevelser som gamlebyen Casco Viejo, Guggenheim Bilbao museum, fotballstadion San Mames og elvepromenaden. For rask transport anbefales byens moderne Metro som har to linjer og forbindelser helt ut til kysten og havet ved Biscaya-bukten.

Ved kysten finnes små og vakre fiske- og badebyer som Lekeito, Ondarroa og Getxo. Alle anbefales for et besøk, men Getxo har en UNESCO-vernet attraksjon med Biscaya-broen som er en transportør-bro. Et anbefalt stopp ved utløpet av elven Nervión som går gjennom Bilbao.

En stor natur-attraksjon er det geologiske området Flysch i Biscaya ved kysten. Dette området kan vise til hva som skjedde når den iberiske tektoniske platen traff den europeiske platen for mange millioner år siden. Og bla forklare hvorfor verdens største dyr dinosaurusene ble utryddet.

Innover i landet opplevde vi det høye fossefallet Salto del Nervión og gamlebyen Orduna som også er et knutepunkt for pilegrimsmålet Santiago del Compostela. Det tidligere tollhuset i byen er nå Spa Hotel Balneario Orduna Plaza.

For å få et innblikk i livsnerven elven Nervión som renner gjennom Bilbao anbefales en tur med en av båtselskapene som trafikkerer med start og stopp på elvepromenaden. Vi benyttet oss av Bilboats som på en drøy time gir et godt visuelt og historisk innblikk på Bilbao. Blant annet om den «norske» bydelen Noruega – det var her båter fra Norge la til, fylt opp med tørket torsk for bacalao. Et besøk ut på landet til geoparker og naturreservater er å anbefale, det samme gjelder gårds-besøk til en produsent av den lokale DOC-hvitvinen Txakoli eller en oppvisning i baskisk folklore og sport. Bli med et lokalt tur-selskap på tur eller lei en bil.

Mange gode spisesteder, barer og restauranter i Bilbao. Å spise lokal, kortreist mat er å anbefale. Typiske småretter som baskiske tapas – pintxos – med vin eller cider er veldig populære hos lokalbefolkningen og turister. Gjerne spise en til to tapas på et spisested og så gå til neste sted, og neste sted igjen, det er nesten som en nasjonalsport å regne i Baskerland.

I Bilbao sentrum anbefales det å spise i gamlebyen Casco Viejo på det store torget Plaza Nueva med mange serveringssteder og forskjellige spesialiteter på menyen. Og et besøk vel verdt å anbefale er det store markedet Ribera ved elven i gamlebyen, med absolutt alle slags ferske varer til salgs og spennende kokkelering med småretter. Fargerikt og fotogent. Der er det en stor spise-hall med serveringssteder og mange retter produsert fra de samme ferske varer på markedet. Mer kortreist mat og drikke enn dette er det vanskelig å finne. Markedet er åpent fra 08-24 de fleste dager i uken. Rimelig og godt samtidig er som regel en treffsikker kombinasjon for mange kunder.

En annen treffsikker anbefaling er å ta heisen opp til takterrassen på et hotell i byen, disse er åpne for alle gjester og ikke kun for hotellets egne gjester. Bestille noe godt drikke og bare nyte utsikten ut over Bilbao er en attraksjon i seg selv. Byen ligger i en dal, det betyr at en takterrasse eller en fjell-høyde rundt sentrum gir deg et suverent oversiktskart på sentrum av byen.

For serveringssteder utenfor byen anbefales en av kystbyene Lekeito, Ondarroa og Getxo for absolutt fersk fisk og sjømat. I Getxo er et opphold med besøk på Biscaya-broen et nødvendig stopp på disse kanter, gjerne med metroen fra Bilbao. Deretter rusle en tur langs byens strender til den gamle fiskehavnen med nydelige restauranter. I weekender anbefales å bestille bord på forhånd. Vår gruppe spiste på restaurant Karola Etxea og tror ingen av oss angret på det valget. Fisk, sjømat, kjøtt, pintxos og vegetar.

San Sebastian er neste steg på skalaen. Donostia er byens navn på baskisk. Beliggenheten rett ved havet og Biscaya bukten gjør den perfekt for alle som liker fine strender i kombinasjon med alle former for sjøliv og gastronomi av høyeste klasse. Byen er rett og slett best på kombinasjonen sjø + mat.

Tre nydelige strender midt i byen gjør at den kan ligne på Rio de Janeiro, men det er en monden kystby med båthavn, spennende museer, fort på fjelltopper med historier, og flere restauranter av høy-høy klasse.

Korte avstander og en by strukket ut ved kysten gjør den veldig grei å orientere seg rundt i. Omtrent hele byen brant ned for rundt 200 år siden og derfor er den bygget opp i omtrent samme stilen i sentrum – La Belle epoke-stilen. Mange spanjoler og franskmenn kommer hit på sommeren for å slippe unna den verste heten i sitt innland. Derfor er det et dyrt reisemål i sommerferien med høye priser på overnatting, forsøk gjerne å besøke byen utenom høysesongen (juli-august). Kvaliteten på måltider er høy, og prisen er ofte deretter. De beste baskiske pintxos finner du i San Sebastian.

Jeg spiste verdens mest solgte baskiske ostekake fra La Vina bar og restaurant, to solide stykker med ostekake kostet 5 euro + drikke. Alltid fullt, og vel verdt opplevelsen.

Restauranten Meson Portaletas er et anbefalt stopp for å spise nydelige Pintxos til en hyggelig pris.  Rett ved båthavnen og i starten av gaten Portu Kalea – Havne-gaten – i nr. 21. Normalt betaler du 3-6 euro for å kjøpe en solid pintxos, jeg valgte et tilbud med 6 stykk varme pintxos for 17 euro. På min tallerken havnet det omtrent 12 pintxos for denne summen. Her er det serveringspersonale med glimt i øyet som serverer mat hele dagen lang til både lokale og tilreisende. På de fleste serveringssteder er det ofte faste tider når du kan bestille lunsj eller middag, men det gjelder ikke på denne restauranten.

Hvis du tenker på å shoppe med noe hjem til Norge fra Baskerland anbefales alle typer vakum-pakkede matvarer fra Baskerland og Spania. Slik som ost, chorizo, skinker. Likører. Og vin fra Rioja selvfølgelig.

Velkommen til ytterst trivelige og jordnære Baskerland!

Byfest i San Sebastian, med historier og maskerader.

Visit Bilbao www.bilbaoturismo.net/

Visit Basque Country https://tourism.euskadi.eus/en/

Alle rettigheter/copyright stiheim.travel ved THS oppdatert 19.06.22

Handlekurv

Meld deg på vårt nyhetbrev

NYHETSBREV

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev aksepterer du også våre vilkår og betingelser som står i vår personvernerklæring.

Skroll til toppen