På jakt etter ur-druer i Bulgaria…
Visningstur med reisearrangør Vin & Matglede og Bulgaria Wine Tours.
Tekst: Ingvild Haugbråten
Enkelte ganger skal man legge skepsisen til side – og besøke de vinlandene som ofte går litt under radaren. Da invitasjonen til visningstur med reisearrangør Vin & Matglede kom, var det dermed bare å rydde plass i kalenderen og takke ydmykt for muligheten.
For Bulgaria er et slikt land, – undervurdert som reisedestinasjon både da det gjelder vin og kultur. Dette er for øvrig en nærmest uslåelig kombinasjon, og dette landet har en rik og mangfoldig historie på begge områder.
En demokratisk republikk på Balkan, med drøyt 7 millioner innbyggere med en broket historie, og som har vært underlagt sterke maktblokker i århundrer. Først i 1990 hadde Bulgaria sitt første frie politiske valg etter Sovjetunionens fall. Da begynte arbeidet med å bedre landets forhold til vesten, – og dette er viktig å huske på da man ser på Bulgaria i dag. Dette er et land som har vært et krysningspunkt for flere sivilisasjoner, og som er hjemsted for noen av verdens eldste kulturskatter. De bruker fortsatt sitt kyrilliske alfabet og sin valuta Lev, som for øvrig betyr løve – som igjen er i riksvåpenet hos dette stolte folket.
Et land hvor 1/3 består av uberørt fjell og skog, – og resten er endeløse fruktbare sletter, hvor det i tillegg til druer, dyrkes alt fra grønnsaker til solsikker, ris og tobakk. Utenfor de store byene føles det som om tiden har stått stille, og forfallet på landsbygda er fremdeles godt synlig.
Bulgarsk vinhistorie går tilbake til over 1000 år f.Kr. Thrakerne, et indoeuropeisk folkeslag, med sine ritualer og lidenskap for denne guddommelige drikk, brakte med stor sannsynlighet vinranker med seg østfra via Syria og Hellas til Bulgaria. De første historiske referanser til dette finnes i Iliaden – et av de eldste eksisterende verker i vestlig verden, der den skrevne versjon vanligvis er datert til rundt år 800 f.Kr.
Et synlig bevis på at de slo seg ned i dette området er den kjente «Thrakiske gullskatten», som ved en tilfeldighet ble funnet av tre brødre i 1949. De var på leting etter god leire til murstein, og endte opp med ni vin-relaterte gjenstander med en totalvekt på 6,1 kg. rent gull datert til år 300 f.Kr. Fantastiske drikkebegre og rituelle gjenstander som vitner om gamle mestere og deres vinglede.
Bulgaria er i dag oppdelt i to hoved-vinregioner, da Balkanfjellkjeden nærmest deler landet i to i retning øst-vest, med fem underregioner – og med et sterkt ønske om å ta i bruk igjen alle de opprinnelige ni regionene. Det er registrert 282 vinprodusenter pr. 2020, – og de er spredt over stort sett hele landet, med unntak av de nærliggende områdene rundt Sofia. Denne vakre hovedstaden helt vest i landet, som ofte blir kalt «byen med de 1000 ansikter» fordi den er en utrolig miks av landets historie gjennom årtusener. Alt fra brede, neste øde avenyer til kulturpalass og mausoleer og forfalne bydeler fra mellomkrigstiden.
Thracian Valley er den største og rikeste vinregionen, med 90 registrerte produsenter. Denne frodige dalen er 15 mil bred og 35 mil lang, – og strekker seg nesten fra Sofia til Svartehavet.
Landet har i dag ca. 60.000 ha. vinmark og produserer ca. 1,3 millioner hl. vin – og ligger dermed på 19. plass i verden da det gjelder produksjon.
Lokale druer utgjør ca. 50 % av vinmarkene, og de har god grunn til å være stolte over sine særegne druer som Mavrud, Melnik, Dimyat, Red Misket, Rubin, Evmolpia, Gamza og Pamid.
Disse druene viser en enorm variasjon, og forteller oss litt om hvor stor og viktig vinhistorien og vinproduksjonen tidligere har vært i dette landet. Fra druen Rubin, som er en hybrid av Nebbiolo og Syrah, kreert i et laboratorium av en professor her i Bulgaria i 1950 – til druen Pamid, som kanskje faktisk er en ur-drue, – som ikke har synlig slektskap med noen av dagens kjente vindruer. Red Misket med sitt rosa skall, og sine klare likheter med Riesling, – og selvfølgelig Mavrud, som blir regnet som den viktigste av de alle. Liten, mørk og tykkhudet, med lav avkastning, fin syre, god lagringsdyktighet og flotte aromaer.
Et rikt jordsmonn, og et kontinentalt klima med tørre, varme sommere og nok nedbør vinterstid, gjør at mange av de lokale druene gir rike, intense viner, med stor aroma og fin balanse. De gode produsentene viser en stor bredde innen alle typer vin, og har virkelig gode forutsetninger for å lykkes med sin produksjon. Praktisk talt all innhøstning foregår for hånd, og de har god kontroll over de ulike fasene i produksjonen. Spennende er det også at mange eksperimenterer med sin egen bulgarske eik i fatlagringen.
Bulgaria ble fullverdig medlem i EU i 2007, og har etter det tilpasset seg EU-standard hva vinlover angår, og har i dag 55 appellasjoner.
Medlemskapet i EU, NATO og FN gir mulighet for ulike tilskudd, og gjør at dette forholdsvis fattige landet nå er i ferd med å bygge seg opp igjen på mange områder. De er den 4. største mottakeren av EØS-midler, og det er mange samarbeidsprosjekter på gang som skal bistå landet innen ulike type næringer som har ligget nede i mange år. Helse-turisme er noe det satses på, da landet er rikt på varme kilder og mineraler. Ski-turismen er økende – det er vintersportssteder og snøkledde fjelltopper på opp mot 3000 meter i alle retninger, og sist, men ikke minst, – altså vinproduksjon. Med bedret økonomi og tilgang på kompetanse er det ingen grunn til å tro at dette landet ikke kan bli stort innen vin.
140 km sør-øst for Sofia ligger byen Plovdiv. Bulgarias tidligere hovedstad er landets nest største by med 345.000 innbyggere. Dette er Europas eldste bebodde by, og det var ikke uten grunn at den ble valgt til Europas kulturhovedstad i 2019. Her ligger bl.a. et av verdens best bevarte amfiteater fra antikken, og ikke mindre enn 150 bygninger i Plovdiv har status som bevaringsverdige kulturskatter. Her finnes en godt bevart og levende gamleby, og det er utgravninger og synlige bevis på en mange tusenårig historie «overalt». Hit er også den 5-årige utdanningen for landets nye vinmakere lagt.
Denne byen er perfekt som base med tanke på vinturer. Her, nesten midt i Thracian Valley, ligger kultur og vinproduksjon tett på, og nye opplevelser i alle varianter finnes rundt hvert gatehjørne!
Heftig, interessant, rimelig, smakfullt og severdig!
Norge har i dag fire importører som står bak 19 tilgjengelige viner fra Bulgaria på Vinmonopolet. Følgende flotte vinhus ble behørig testet på denne turen – og de fortjener vel egentlig alle en plass i våre hyller:
Zagreus Winery, Dragomir Winery, Manastira Winery, Rumelia Wine Cellar, Chateau Copsa Winery, Villa Yustina Winery.
Vi hever glassene for Bulgaria og et av verdens eldste vinproduserende land!
«Nazdrave!»