Bordeaux og St. Émilion. Det gode liv!

Hei alle frankofile reisende. Bordeaux og St. Émilion er fransk rødvin. Périgord er fransk landliv med slott, festning, landsbyer, viner, trøffel og gås. Det gode liv.

Forfatter: Trond Henning Stiheim

Sørvest Frankrike med storbyen Bordeaux, vinområder og regionen Nouvelle-Aquitaine med det store innlandsområdet rundt Périgord og elven Dordogne blir vår første utenlandstur på nesten to år.

Frankrike er franskmenn og kvinner stort sett skeptiske til alt som staten foretar seg inkludert vaksinering mot Corona. Når President Macron proklamerer forbud mot å spise på restauranter og adkomst til andre sosiale tilstelninger for de som ikke er vaksinerte reagerer de nå i hopetall for å ta sine vaksiner så snart som mulig. Bon jour!

På plass i Bordeaux i Frankrike ved jernbanestasjonen Gare St. Jean med stort fokus på sikkerhet for Corona virus

Vi er begge småtrøtte når KLM sitt rutefly tar av fra Oslo lufthavn kl. 0630. Før der har vi kjørt vår elbil fra Østfold for å være på flyplass to timer før avgang, manuell innsjekking i skranke og visning av Helse Norge sitt vaksinepass på mobil. Flyet tar av helt fullt. Vi har kun med oss håndbagasje på denne turen med tillatt totalvekt 12 kg per person fordelt på en liten koffert og en ryggsekk/håndveske per person. Vi blir bedt om å sjekke inn våre kofferter på flyplassen fordi det forventes mye håndbagasje ombord i kabinen. Dette rådet følger vi, og for første gang opplever vi at vår innsjekkede bagasje ikke kommer ut på bagasjebåndet ved ankomst i Bordeaux etter flybytte i Amsterdam. Bortkommen bagasje på flyreisen!

Vi får god hjelp med å melde vår bortkommen bagasje på flyplassen i Bordeaux og nesten en garanti for at vår bagasje vil komme med kveldsflyet fra Amsterdam og bli levert til vårt hotell i sentrum av Bordeaux. Videre blir vi informert om mulighet til å handle nødvendige ting som klær og toalettartikler for inntil 100 euro per person på kvittering og kreve kompensasjon for dette senere via flyselskapet. Heldigvis er våre to kofferter med på neste fly og blir levert som avtalt til vårt hotell. Etter hjemkomst søkte vi om kompensasjon for våre nødvendige utlegg via KLM sin hjemmeside og tilbakebetaling skjedde i løpet av et par uker.

Klar for avgang med KLM cityhopper fra Amsterdam til Bordeaux.

Vi får et opphold på knapt 24 timer i Bordeaux inkludert en overnatting. Byen er en storby som er mest kjent som en sentral for omsetning av vin i området gjennom flere hundre år. Bordeaux rødvin. Vår kjentmann på viner Einar Zachariassen mener de beste vinene kommer fra deltaområdet vest for elven Girondine. Vi besøkte også verdensarvbyen på vin Saint Émilion øst for Girondine med sine Grand Cru vinmarker og må si oss godt fornøyde med de smaksprøvene vi opplevde der..

Bordeaux er:

– Europas lengste shopping gågate Promenade Sainte Catherine sies det med sine 1,2 kilometer. Starter ved triumfplassen Victoire

– Fine grøntområder i sentrum langs elven Garonne med vannspeil og lysshow på kveldstid

– Forvandlet over 20 år fra en sliten havneby til en spennende destinasjon med store investeringer på områder som ny metro med 4 linjer, hurtigtog TGV fra Paris på kun 2 timer, nye museer og bygninger og oppgraderinger over alt.

– Enige med resten av Frankrike på området mat og drikke – den viktigste kunstarten i livet

– Mennesker som elsker det sosiale livet med fulle bord på alle kafeer og restauranter

– En del av UNESCOS verdensarv siden 2007

. Innslag av spanjoler, med baskisk mat og kultur

– Pizza Norvégienne med norsk laks som topping, og den dyreste pizza på menyen ca. 15 euro

– Canelé, et lite bakverk med vanilje og rom, karamellisert på utsiden, pris 0,4 til 4 euro

– Det renoverte havneområdet Bacalan nord i byen. Nye bosteder, innovative bedrifter, hoteller, vinmuseet Cité du Vin og flere andre nye museer, ferskmarkedet Halles de Bacalan med mange restauranter, kunst som UFO på vannet og street art. Anbefalt besøk.

Bordeaux er det gode liv, spennende, vakker, en by og region i rivende utvikling. Normalt er det direkte flyruter om sommeren fra Oslo til Bordeaux, men nå kun mulig med flybytte underveis. For vår del med KLM/Air France via Amsterdam ut og Paris hjem. Total reisetid 5 timer inkludert flybytte. TGV hurtigtog fra Paris på kun 2 timer.

Vi bodde en natt på hotell Best Western Plus St. Jean, kun 150 meter fra hovedstasjonen Gare Bordeaux Saint-Jean for tog, metro, flybuss og buss. Pris 83 euro uten frokost. Et litt trangt, men velutstyrt rom litt typisk for franske storbyer. God service i resepsjonen på flere språk inkludert engelsk.

https://www.bordeaux-tourisme.com/

https://www.lostinbordeaux.com/

Neste dag blir vi hentet på hotellet av vår franske familie fra Le Havre med 2 voksne, 1 baby og 1 bil. Nå går turen videre på 75 minutter til innlandet i området Périgord og den lille landsbyen Faux med opphold på vårt slottshotell i 6 netter Chateau Le Tour.

Chateau Le Tour Bed and Breakfast i Faux, Périgord.

Chateau Le Tour er litt som å komme til en annen verden. Med kun 6 rom for gjester, 4 meter takhøyde, oppvarmet svømmebasseng i hagen og mye plass rundt seg gir det en avslappet følelse for alle gjester. Vårt vertskap Francois og Josefina gjorde alt for at vi skulle føle oss velkommen. Vi fikk dele deres kjøleskap for oppbevaring, gassgrillen for kokkelering og sykkelen for turer i nærområdet. De arrangerte felles middag for alle gjester for å bli bedre kjent med stedet og hverandre. Som vertskap var de ypperlige representanter, men renhold på gjesterommene var ikke deres sterke side.

Våre rom var rimelig støvete ved ankomst og ikke noe mindre støvete etter null rengjøring i løpet av hele oppholdet, men rene håndklær og dopapir var tilgjengelig i gangen utenfor heldigvis. På rommet til vår franske familie fant de dessuten et gjenglemt plagg under sengen sin, en underbukse. Pris per rom per natt 120 euro inkludert fransk frokost (kaffe/te/juice/melk og søte saker). Ypperlig beliggenhet med flott utsikt og kort vei til mange steder og aktiviteter med bil eller sykkel.

Périgord kalles for området med 1001 slott. Fordi det er tett mellom attraksjoner som slott, festninger, vingårder, vinmarker, markeder, landsbyer, grotter, parker, utsikter, elver, rurale landskap og ikke minst god mat og drikke. Noen av de mest kjente kulinariske spesialiteter er trøffel, gås og and, nøtter, sopp, jordbær og vin selvsagt. Og tobakkplantasjer av alle ting, med et eget tobakkmuseum i Bergerac.

Mange muligheter for de som ønsker en aktiv ferie. Sykkel, klatring, kano, luftballong, juving, fiske, svømming, vannski, hest, golf.

Historie og kultur er å finne overalt og i alle former, kombinert med utsøkt god mat og drikke som 3-retters lunsjer og enda flere valg til middag er dette virkelig et mekka for Det Gode Liv. Det skjønte også vikinger, romere og engelskmenn som alle har lagt igjen sine spor her.

Det eldste store sporet av de alle finnes i de kjente grottene med dyremotiver fra Lascaux i Montignac, ca. 30.000 år gamle.

Den såkalte 100 årskrigen (1337-1453) mellom England og Frankrike er opphavet til mange av de mest kjente slott, festninger og grottefestninger i området. Bastide er et viktig begrep fra denne tiden, betyr fortifiserte eller militære landsbyer som skiftet eiere fra engelsk til fransk fram og tilbake. Noen av de mest kjente og vakreste som bør besøkes er DommeMonpazierBeaumont-du-PérigordLalinde og Villefranche-du-Périgord.

https://www.guide-du-perigord.com/

Andre spesielle slott og festninger som rangeres høyt på alle lister er Chateau de Beynac, vinslottet Chateau de MonbazillacChateau de BironMaison Forte de Reignac, grottefestningen La Roque-Gageac. Alle er anbefalte besøk.

Vinslottet Monbazillac i Périgord, en søt hvitvin er deres mest kjente vintype

Frankrike har appelasjoner og denominasjoner på mange av sine produkter og steder. Så også på de vakreste landsbyer, historiske byer og mange andre områder inkludert vinruter.

To kjente ruter i området er vinruten Route de Vins Bergerac & Duras og gåseleverruten Route di foie gras Périgord.

Byen Sarlat er en av disse spesielle byene kjent for sin kunst og historie og flere eksepsjonelle bygninger. Lille Issigeac kort vei fra Faux er en middelalderby med et attraktivt søndagsmarked. Byen Bergerac er kjent som en stor vinby og for sin middelalderarkitektur.

To klostre i området som begge er på UNESCO sin liste for verdensarven er Abbaye et Cloitre de Cadouin og Abbaye de Saint-Avit-Senieur.

Alle er anbefalte besøk.

Det man nesten bare må gjøre på landsbybesøk i Frankrike er å leie en sykkel, en vanlig sykkel eller en elsykkel. Husk sykkelhjelm hvis du sykler utenom sykkelstier, franskmenn kjører rimelig fort med sine biler og motorsykler. Typiske priser for leie av terrengsykkel er 12 euro for halv dag eller 22 euro for hel dag og for elektrisk sykkel 24 og 42 euro.

Vi leide sykler i Creysse ved elven Dordogne for å sykle på sykkelveien langs elven mot Lalinde. En vakker rute å sykle med Dordogne ved din side hele veien og nærmere Lalinde dukker Canal de Lalinde opp ved siden av oss med byggetekniske finesser og nydelige bilder. Her er det bare til å fylle opp ryggsekken eller piknikkurven på sykkelen med rødhvitrutete duk, god mat, god drikke og godt selskap. Voila!

Périgord Cycles

Cycl Hope

Den siste dagen før vi reiser hjem igjen til kjære Norge med Air France fra Bordeaux via Paris besøker vi kanskje noe av de aller vakreste områder som finnes i Frankrike. Saint Émilion og de mange milene med vingårder og vinmarker med såkalt Grand Cru appelasjon. Selve landsbyen Saint Emilion er ikke så stor med sin øvre og nedre bydel, men desto mer vakker. Byen og området er selvsagt på UNESCO sin verdensarv liste. Med 35 grader i skyggen er det varmt nok å gå rundt i byen for en titt. Et besøk hos turistkontoret i øvre bydel gir oss en oversikt over hvilke vingårder de samarbeider med og som tar i mot gjester til bestemte tider den samme dagen. Normalt må man betale en inngangsbillett på 8 til 20 euro per person for besøk med omvisning og vinsmaking på vingård/vinslott i dette området.

I vindistriktet Saint Emilion deler de vin inn fire klassifikasjoner: Saint Emilion Grand Cru, Grand Cru Classe, Premiers Grand Crus Class A (de aller beste, kun 4 vingårder for øyeblikket) og B. De oppdaterer sine klassifiseringer hvert 10. år og neste gang i 2022.

St. Emilion turistmyndigheter

St. Emilion vindistrikter

Vi besøker generasjonsvingården (i 11 generasjoner) Bernateau. Akkurat den dagen vi besøker vingården er det gratis inngang og omvisning med vinsmaking etter en spesiell avtale med turistkontoret. Den stakkars eieren står ute i solsteken fra kl. 14 og forteller oss om teknikker, jordsmonn og druetyper og er snart så svett at vi nesten synes synd på ham. Heldigvis liker alle deltakere de tre smaksprøver vi får tilgang til i forskjellige prisklasser. Dermed blir det til slutt en grei butikk for eieren også. Prisen per flaske for rødvinen er hhv. 12/20/25 euro per stykke og med litt rabatt for å kjøpe en hel kartong med 6 flasker.

Frankrike med alle sine spesialiteter og mat og drikke i verdensklasse er alltid verdt en reise. Vår reise var på en måte litt nødvendig for å kunne treffe det siste familiemedlemmet på litt over 2 måneder. En flott tradisjon i Frankrike verdt å nevne er at når familien får barn kjøper man inn vin fra det året barnet er født og lagrer til «barnet» er klar for en smaksprøve av sin egen årgang.

Vi var uansett meget glade for å få reise inn i Périgord og til Saint Emilion med dere Mihaela, Antoine og lille Mael. Uten deres fransk kunnskaper hadde vi stått mer fast noen ganger også, ingen tvil om det. Så mange takk til dere og vakre Frankrike for deres hjelp og velvilje på reisen. Au Revoir.

Hele den glade familien samlet foran og bak kamera i et pâtisserie (bakeri/konditori) i Monpazier nest siste dagen under vårt herlige opphold i Sørvest Frankrike.

Alle rettigheter/copyright stiheim.travel ved THS oppdatert 13.09.21

Handlekurv

Meld deg på vårt nyhetbrev

NYHETSBREV

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev aksepterer du også våre vilkår og betingelser som står i vår personvernerklæring.

Skroll til toppen