Elvecruise i Provence
19. - 23. november 2024

I vindistriktet Beaujolais har man en tradisjon med å lage en lettdrikkelig vin for å feire at innhøstingen er ferdig. Slippdagen, som er den tredje torsdagen i november hvert år, har vært en merkedag i regionen helt siden 1950-tallet, og slik ble den årlige vinfesten Beaujolais Nouveau til. På dette cruiset blir vi både med på feiringen av den nye vinen og får oppleve flere av severdighetene i Bourgogne. Alle utfluktene er inkludert, og på programmet står både klosteret i Cluny, Beaune – vinhovedstaden i Bourgogne, en kjøretur langs vinruten i Beaujolais, og ikke minst vinfestivalen i Beaujeu. Vår reiseleder på dette cruiset er vinekspert Annika Groven. Kom og bli med på festen!
 

Høydepunkter

 • Beaujolais Nouveau-festivalen i Beaujeu
 • Klosteret i Cluny
 • Kjøretur langs vinruten i Beaujolais
 • Beaune – vinhovedstaden i Bourgogne

Reiseprogram

Dag 1: Tirsdag 19. november

Oslo – Lyon

Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi til Lyon, mellomlanding og flybytte underveis.

Lyon er i våre dager Frankrikes tredje største by, men ble grunnlagt som en romersk koloni i år 43 f.Kr. Den gang het byen Lugdunum, og var en viktig bosetning i provinsen Gallia Lugdunensis. De to store elvene Saône og Rhône møtes i Lyon, og deler byen i tre. Den eldste delen, gamlebyen Vieux Lyon, ligger vest for Saône og har flere vakre kirker, blant annet den gotiske katedralen St. Jean og den hvite marmorbasilikaen Notre-Dame de Fourvière som troner på en høyde over byen. Sentrum ligger på den smale halvøyen mellom Rhône og Saône, mens de nyere bydelene ligger øst for Rhône.

Etter at vi har sjekket inn og funnet oss til rette i lugaren, inviteres vi på en velkomstdrink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans mannskap. Skipet ligger ved kai i Lyon over natten.

Lyon
Dag 1: Tirsdag 19. november

Dag 2. Onsdag 20. november

Vinfestivalen i Beaujeu

Om morgenen kaster skipet loss og cruiset begynner. Vi nyter en avslappende formiddag om bord mens vi seiler nordover på Saône, mot Beaujolais-distriktet. Beaujolais regnes som en del av Bourgogne, men det er to ting som skiller vinen herfra fra de andre Bourgogne-appellasjonene – druetypen og jordsmonnet. I Beaujolais dyrkes druetypen Gamay, mens rødvinene i resten av Bourgogne i hovedsak lages med Pinot Noir-druer. Når det gjelder jordsmonnet har det i Beaujolais store innslag av granitt, noe som gir et surt jordsmonn, til forskjell fra det mer kalkrike og basiske jordsmonnet lenger nord.

Vindistriktet Beaujolais er best kjent for Beaujolais Noveau-vinen, en veldig ung rødvin som lanseres ved midnatt den tredje torsdagen i november hvert år, bare seks til åtte uker etter at druene er høstet. Slippdagen har vært en merkedag i regionen siden 50-tallet og de siste førti årene har dette også blitt feiret internasjonalt, men ingen steder tar de lansering så seriøst som i hjertet av Beaujolais. «Bojo Novo» er nå et verdensomspennende fenomen, og restauranter og vinhandlere annonserer gjerne jippoet med ordene «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!».

Etter lunsj legger vi til kai i Belleville. Herfra kjører vi buss i cirka 20 minutter til den lille middelalderbyen Beaujeu, som tidligere var hovedstaden i Beaujolais. I forbindelse med lanseringen av Beaujolais Nouveau arrangeres vinfestivalen Les Sarmentelles i Beaujeu. Festivalen starter kvelden før slippdagen og varer i hele fem dager. I Beaujeu blir vi med på feiringen og kan delta på vinsmaking og høre på levende musikk mens vi rusler rundt i den lille pittoreske byen. Vi spiser middag i Beaujeu. Når klokken nærmer seg midnatt, er det fakkeltog gjennom byen til torget. Her samles alle for å se fyrverkeriet som markerer lanseringen av årets Beaujolais Nouveau.

Skipet ligger i ro i Belleville over natten.

 
Dag 2. Onsdag 20. november

Dag 3. Tordag 21. november

Mâcon – utflukt til Cluny

Grytidlig om morgenen fortsetter cruiset og vi ankommer Mâcon bare noen få timer senere. Mâcon ble grunnlagt under den romerske invasjonen av Gallia og har gjennom tidene vært både romersk garnison og grenseby mellom Frankrike og Det tysk-romerske riket. På vinmarkene som omkranser byen dyrkes det primært Chardonnay-druer, og vinproduksjonen består i hovedsak av hvitviner.
Fra Mâcon skal vi på en utflukt til klosteret i Cluny, et benediktinerkloster grunnlagt i 909 av Vilhelm 1., greven av Auvergne. Frem til Peterskirken i Roma ble bygget på 1500-tallet, var klosterkirken i Cluny verdens største kristne kirke. Under den franske revolusjonen i 1791 ble store deler av klosteret ødelagt. Søndre tverrskip med klokketårn er det eneste som står igjen etter ødeleggelsene. Med litt fantasi kan man allikevel få en følelse av den opprinnelige størrelsen på bygget og hvordan det så ut i sin storhetstid.

Retur til skipet for lunsj. Om ettermiddagen skal vi på busstur langs vinruten i Beaujolais. Vi passerer de prestigetunge vinmarkene til Pouilly-Fuissé, og kalksteinfjellet Roche de Solutré som er et landemerke i regionen, før vi kommer til Hameau DuBoeuf – en unik temapark hvor man får et innblikk i kulturen, historien, vitenskapen og ikke minst lidenskapen som danner bakgrunnen for fransk vinproduksjon.

Skipet seiler videre i løpet av natten.

Cluny-klosteret
Dag 3. Tordag 21. november

Dag 4. Fredag 22. november

Chalon-sur-Saône – utflukt til Beaune

Om morgenen kommer vi til Chalon-sur-Saône, som med sine 45 000 innbyggere er den nest største byen i det historiske distriktet Bourgogne. Chalon-sur-Saône er utgangspunkt for en utflukt til Beaune, vinhovedstaden i Bourgogne. Kjøreturen er cirka en halvtime. Den historiske bykjernen i Beaune ligger innenfor de gamle bymurene og består i hovedsak av bygninger fra middelalderen. Beaunes største severdighet er Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune. Dette var opprinnelig et sykehus for de fattige, grunnlagt i 1443. Den vakre bygningen er kjent for sin gotiske stil og glaserte burgunderfliser i et fargerikt, geometrisk mønster på taket. Hospices de Beaune fungerte som sykehus frem til 1971, men er nå museum. Det er her den berømte auksjonen for burgundvin arrangeres hvert år. Vi besøker museet og inviteres på vinsmaking, før vi kjører tilbake til skipet.

Etter lunsj legger skipet ut på siste etappe av cruiset. Vi seiler tilbake mot Lyon og hygger oss om bord mens vi fordøyer alle inntrykkene fra turen. I kveld er det festaften om bord.

Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune
Dag 4. Fredag 22. november

Dag 5. Lørdag 23. november

Lyon – Oslo

Etter en god frokost tar vi farvel med skipet, kjører til flyplassen og flyr tilbake til Oslo. Mellomlanding og flybytte underveis.

Dag 5. Lørdag 23. november

Informasjon om turen

Båten

MS Van Gogh er et hyggelig førsteklasses skip med kun 54 lugarer fordelt på to dekk. Skipet ble totalrenovert i 2018 og det moderne interiøret er kombinerer grå, blå og oransje – som gir en lys og elegant stil. Både resepsjonen, restauranten og salongen ligger på øvre dekk. Restauranten byr på utsøkt måltider, inspirert av det franske kjøkken. Soldekket er det perfekte stedet å slappe av og beundre landskapet. Her er det solsenger, stoler og et stort skyggefullt område. Det er ikke heis om bord.

Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, TV, minisafe og aircondition. Det er to enkeltsenger som er satt sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk har fransk balkong (vindu med skyvedør), mens lugarene på hoveddekk har store vinduer som ikke kan åpnes. Lugarne er på cirka 16 m².

MS Van Gogh 4*+
Rederi: CroisiEurope
Byggeår: 1999, totalrenovert 2018
Lengde: 110 m
Passasjerer: 105

Sikre deg plass ved å betale depositum

Ved bestilling av ønsket reise, må depositum betales senest innen 14 dager. Når beløpet er innbetalt, er du også sikret plass på reisen.

Spørsmål/påmelding

Einar William Zakariassen

"Ikke nøl med å ta kontakt ved eventuelle spørsmål. post@vinogmatglede.no / Tlf. 911.57.318

  * (Stjernetegnet) - Betyr at det er et påkrevd felt å besvare.

  Lugarer

  Lugarer

  Alle lugarene på MS Van Gogh er utvendige og har bad med dusj, TV, minisafe og aircondition. Det er to enkeltsenger som er satt sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk har fransk balkong (vindu med skyvedør), mens lugarene på hoveddekk har store vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene er på cirka 16 m².

  • Avreise

   AvreisestedDato FlyAnkomststedDato 
   Oslo19.11.202411:45BA763London Heathrow19.11.202413:15
   London Heathrow19.11.202415:05BA364Lyon19.11.202417:50

   Retur

   AvreisestedDato FlyAnkomststedDato 
   Lyon23.11.202413:35BA363London Heathrow23.11.202414:25
   London Heathrow23.11.202419:00BA768Oslo23.11.202422:15

   Rom:

   Les mer »
   Les mer »
   Les mer »
  • Fly Oslo–Lyon t/r
  • Flyskatter
  • Transport flyplass–skip t/r  
  • Fire netters cruise i utvendig lugar
  • Havneavgifter 
  • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag 
  • Drikkevarer om bord: vin, øl, mineralvann, drinker, kaffe og te (ikke champagne og vin fra vinlisten) 
  • Utflukter iht. program
  • Audio hodetelefoner på utfluktene
  • Vinekspert/reiseleder fra Elite Travel / Vin & Matglede Travel
  • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene 
  • Reise- og avbestillingsforsikring


  Tips 
  Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka åtte euro pr. person pr. dag til besetningen om bord (cirka 32 euro) og cirka én euro til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

  Handlekurv

  Meld deg på vårt nyhetbrev

  NYHETSBREV

  Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev aksepterer du også våre vilkår og betingelser som står i vår personvernerklæring.

  Skroll til toppen