Hercegovina - Vinkultur og spennende historiske opplevelser
16. - 20. september 2025 (5 dager)
Velkommen til Hercegovina og Mostar
Vinkultur og spennende historiske opplevelser
Hercegovina Wine Route er revitalisert med en rekke kulturelle steder, arrangementer og attraksjoner, som gir overbevisende muligheter for alle reisende, enten de trenger hvile og avslapning eller leter etter aktiviteter av høy kvalitet og adrenalin.
Kom og utforsk Hercegovina Wine Route og gå inn i et landskap som vil mette alle sansene dine.
Høydepunkter:
- Sarajevo – Capljina
- Sightseeing i Mostar
- Keiselige viner
- Trebinje – den sørligste perlen
- Hercegovinas egen «Champagne»
5 dager (4 netter) Måltider/vin inkludert. All inclusive!
Reiseleder: Zlatko Papac. ( Svensktalende)
4 frokoster, 4 lunsjer med vin, 4 middager med vin,
Varighet
5 dager / 4 netter
Påmeldingsfrist
Fortløpende og senest 15. mai. Gi oss gjerne beskjed, hvis du er interessert i å høre mer om turen
Pris pr. person
Reiseprogram
Dag 1: Tirsdag 16. september
Sarajevo – Caplijina
Avgang kl 13:50 fra Oslo via København. Ankomst Sarajevo flyplass kl.18:35.
Etter ankomst Sarajevo flyplass møter vi vår lokale reiseleder. Vi kjører direkte til restaurant Vrata Hercegovine hvor middagen venter på oss.
Vi skåler med et glass vin for en hyggelig reise foran oss de neste 5 dagene.
Ankomst til hotellet etter middagen.
Innsjekk og overnatting på Hotel Mostar i Mostar: https://www.facebook.com/mostarhotel/?locale=hr_HR
Måltider: Middag med vin
Dag 2: Onsdag 17. september
Sightseeing i Mostar – keiserlige viner på Grgo Vasilj
Dagen starter med rundtur til Mostar, en av de mest besøkte byene på Balkanhalvøya! Byen som var stolt over sin multikulturalisme før 1990-tallet betalte en høy pris da nasjonalister kom til makten på 1990-tallet og det brøt ut krig i det tidligere Jugoslavia.
Hvordan det var tidligere og hvordan det er i dag, forklarer Zlatko, vår lokale guide i Mostar, hvor han har bodd siden 2009.
Turen er en liten tidsmaskin som dekker historien, arkitekturen, religionene i Mostar og kulturen i byen ved Neretva-elven.
Lunsj på den berømte Restaurant Pablos.
Deretter besøker vi galleriet The Hub of Fine Arts, en unik utstilling med stilistiske uttrykk for modernisme og kunstneriske storheter fra første halvdel av 1900-tallet. Mer enn 100 kunstverk gir et eksepsjonelt innblikk i tidens kunst og avslører alle kjennetegn ved en epoke som ble brukt som referansepunkt for skapelsen av museumskonseptet.
Her finner vi blant annet Metzinger, Kleint, de Lampicka, Matisse, Herbine, Lhote m.fl.
På ettermiddagen drar vi videre til Medjugorje, en katolsk helligdom som årlig besøkes av en million katolske pilegrimer fra hele verden. Her i Medjugorje besøker vi vinmakeren Grgo Vasilj og hans sønn Andrija som presenterer sin berømte Carska vina (keiserlige viner). Vi smaker på vinene deres og smaker på Hercegovinas egne prosciutto og oster. Tilbake til Mostar hvor vi spiser middag sammen på den beste restauranten i Mostar – Restaurant Del Rio. Etter middag tar vi en rolig spasertur til hotellet vårt for natten.
Måltider: Frokost, lunsj og middag med vin
Dag 3: Torsdag 18. september
Trebinje – den sørligste perlen i landet
I dag drar vi østover til den sørligste byen i landet. Byen Trebinje er preget av sol, platantrær og vin. Vi utforsker Trebinje med stopp på klosteret Tvrdos hvor vi besøker klosterets gårdsplass, kirke, den gamle vinkjelleren fra 1500-tallet og den nye moderne kjelleren, hvor vi har en enkel vinsmaking arrangert i klosterets vinkjeller.
I Trebinje gjør vi en guidet byvandring og avrunder første del av dagen med lunsj på den sentralt beliggende restauranten Sesto Senso.
Litt Fritid i Trebinje som tiltrekker seg med den hyggelige atmosfæren og grøntområdene.
Senere på ettermiddagen besøker vi vinkjelleren Andjelic. Vi møter husets vinmaker og den første vinkelneren i landet.
Milica presenterer vinene sine for oss.
Etter vinsmakingen tar vi plass i restauranten Studenac ved elvebredden og spiser en god middag. Sen ankomst til hotellet i Mostar.
Måltider: Frokost, lunsj og middag med vin
Dag 4: Fredag 19. september
Kultur og natur med Hercegovinas egen musserende vin
Vi kjører mot fransiskanerklosteret hvor vi besøker det første arkeologiske museet etablert i 1884 av fransiskanermunker. Vi snakker om og ser noen av de viktigste arkeologiske gjenstandene fra steinalder til middelalder. Bare et par kilometer unna besøker vi det unike tobakksmuseet og snakker om tobakk, som en gang var den viktigste avlingen for Hercegovinas bønder. I dag produserer de ikke tobakk, men de lager fantastisk mat her og vi spiser en enkel, men deilig lunsj før vi drar videre til Kravica-fossen. Her tar vi oss tid til å vandre og nyte naturen og definitivt et av de vakreste stedene i landet.
Før vi når dagens høydepunkt, tar vi en spasertur i Pocitelj, en liten orientalsk perle fra middelalderen. Vi snakker om middelalderhandel som koblet Tyrkia med Sarajevo via Dubrovnik og Pocitelj.
Deretter besøker vi vingården Domano Vineyard.
I tillegg til å produsere musserende vin fra sin egen urbefolkningsvariant Zilavka, er vingården kjent for sin fantastiske mat tilberedt for gjester. Vi blir guidet rundt i vinkjellere, vi prøver den musserende vinen og runder av turen i Hercegovina med en fantastisk middag og husets viner.
Måltider: frokost, lunsj og middag med vin
Dag 5: Lørdag 20. september
Sarajevo og hjemreise
Vi sjekker ut og setter kursen mot byen Konjic, hvor vi besøker fabrikken Zanat Konjic, og som produserer møbler i samarbeid med nordiske møbeldesignere.
Reisen fortsetter mot Sarajevo og vårt første stopp er Tunnel of Hope i utkanten av Sarajevo.
Vi snakker om beleiringen av Sarajevo på 1990-tallet. Etter lunsj på den kjente restauranten Tavola tar vi en guidet tur i byen. Sarajevo er ikke bare en spennende historie, Sarajevo er alkymi. Ofte så nært og likevel så langt og ukjent for den gjennomsnittlige europeiske innbygger. Under vår omvisning i Sarajevo snakker vi om den turbulente historien, men vi snakker også om hverdagen som vanlige mennesker tilpasset de krevende og lunefulle herskerne som har vekslet her de siste 5 århundrene. Vi runder av besøket i Sarajevo med ledig tid til kaffe eller shopping i gamle Bascarsija før vi samles igjen for transport til flyplassen og hjemreisen.
Avgang med Norwegian (Direkte) Kl. 20:30 til Gardermoen. Ankomst Gardermoen kl. 23:20.
Måltider: frokost, lunsj med vin
Bye Bye Hercegovina!
Reiseleder
Zlatko Papac
Svensktalende Reiseleder – Zlatko Papac
Reselederen Zlatko Papac er født og oppvokst i Stolac, Bosnia-Hercegovina. Han har vært aktiv innen reisebransjen siden 1980-tallet.
I løpet av 1990-tallet bodde han i Sverige, men i 2009 vendte han tilbake til Bosnia-Hercegovina. Siden det har han tatt imot grupper fra Norden og guidet dem gjennom hele det tidligere Jugoslavia.
Zlatkos største mål er sette Hercegovina på turistkartet.
Regionen byr på storslagen natur, en fasinerende historie og den velrenommerte vinruten Herzegovina Wine Route (hwr.ba).
Informasjon om turen
Hercegovinas vinrute er vitalisert med en mengde kulturelle steder, arrangementer og attraksjoner, noe som gir mange muligheter for alle reisende, det være seg for hvile og avkobling - eller for den søker aktiviteter med høy adrenalin-faktor.
- Fly tur/retur Gardermoen - Sarajevo
- 4 hotellnetter med frokost
- 4 lunsjer med vin
- 4 middager med vin
- All bustransport i følge program
- Svensk og norsktalende reiseleder hver dag.
- WIFI, hotell og restaurant
- Alle besøk, inngangsbilletter m.m. i henhold til programmet
- Et glass vin til lunsj, middag.
Prisen inkluderer ikke
- Reise - og avbestillingsforsikring
- Tips til guider og sjåfører
- Måltider/drikke som ikke er inkludert i programmet
- Lokal hotelskatt